NiBlog - Mrtnovo spletno smetišče

Send e-mail

Search

SiteMap

Home

Last 5

Top 5

Info

Pionirstvo

Kaj je pionirstvo?

Vsi tisti, ki vas je popadla božjast in ki dobite roza pikice po obrazu, ko vidite rdečo barvo (bog nas obvaruj ZVEZDO!), ste lahko potolaženi. Pionistvo, o katerem govorim tukaj, nima veliko zveze s Titovimi pionirčki.

Kot pravi slavna Wikipedia:

Pioneering is the craft of creating structures using wooden spars and ropes joined by lashings and knots. It can be used for constructing small items such as small camp gadgets up to larger structures such as bridges and towers. These may be recreational, decorative, or functional. As a recreational activity, pioneering can be used for team building, as larger pioneering projects can only be undertaken in a team.

Tako, a ste preživeli? A poskusim spravit še v slovenščino? Pa dajmo:

Pionirstvo je veda o izdelavi objektov iz lesenih palic in drogov, povezanih z vrvmi s pomočjo vezi in vozlov. Tako lahko izdelujemo manjše predmete, kot so mali taborni pripomočki, ali pa večje objekte, kot so mostovi in stolpi. Pionirski objekti so lahko narejeni za uporabo, kot dekorativni elementi tabora, ali pa objekte izdelujemo zgolj "za rekreacijo". Če izvajamo pionirstvo zgolj zaradi želje po izdelavi objektov, je ta dejavnost zelo primerna za utrjevanje skupinskega duha, ker je za vsak večji projekt potrebno sodelovanje celega tima.

Od tu seveda ni daleč do ugotovitve, da je pionirstvo taborniška dejavnost.

"Moje" pionirstvo

Pionirstvo je najbrž moja najljubša dejavnost pri tabornikih. Pri pionirstvu mi je všeč vse. Rad s prijatelji debatiram o objektih, rad načrtujem objekte, rad jih postavljam, rad jih uporabljam, pa še kar nekaj vem o tem.

Zato najbrž ni čudno, da (kljub temu, da s tega področja nimam formalne ZTS izobrazbe) pionirstvo tudi predavam na PP taborih in na kakšnem vodniškem tečaju.

Na tej strani boste našli tako literaturo s tega področja, kot tudi nekaj "mojih" projektov v načrtu in  fotografiji. Zakaj "mojih" v narekovaju? Ker noben projekt ni last enega posameznika. Nekdo da idejo, drugi izdela načrt, spet tretji(ali več njih) ta objekt postavi.

Vsi, ki vas pionirstvo zanima, boste tu gotovo našli kaj zanimivega.

 

 
© 2006 MrTn crazy designs. Valid CSS & HTML.