NiBlog - Mrtnovo spletno smetišče

Send e-mail

Search

SiteMap

Home

Last 5

Top 5

Info

Cap Corse

<<<Pot na Korziko      Nazaj na začetek      Pot čez puščavo v Calvi>>>

     

Korzika je otok v obliki roke z iztegnjenim kazalcem. Ta "kazalec" se imenuje Cap Corse. To je tudi bila naša prva destinacija. Po pristanku v Bastiji smo se odpravili kakih 20 km na sever v kamp v vasici Marine de Sisco. Kamp smo vnaprej izbrali (ne pa tudi rezervirali) po priporočilu prijateljev. Imeli smo srečo, da smo dobili prostor, sploh ker smo ostali dve noči.

Naslednji dan smo se odpravili okoli Cap Corsa. Odločili smo se za pot v smeri urinega kazalca. Zelo pametna odločitev, jo vsem priporočam. Zakaj? Ker je Korzika zelo gorata dežela, z ozkimi, vijugastimi cestami. Običajno je na eni strani ceste kamnita stena, na drugi pa prepad. In ker imaš kot motorist steno raje na svoji desni in prepad na levi, je bolje potovati z morjem na levi in goro na desni :-).

Najprej je bil na vrsti krajši postanek v Bastiji, kjer smo spili kavo in si ogledali mandrač in staro mesto.

Korzika je bila skozi zgodovino ves čas na prepihu, na njej so se menjavali različni gospodarji. Od Firenc, pa Pise, preko Genove do španskih osvajalcev. Nekaj časa so bili Korzičani celo samostojni, sedaj pa je Korzika, kot vemo, del Francije. Zaradi številnih vojn, osvajanj in "osvobajanj" skozi zgodovino otoka ima praktično vsako pomembnejše mesto svojo trdnjavo ali citadelo. Dostikrat je celotno staro mestno jedro za mogočnim obzidjem. Prvi primer take citadele smo videli ravno v Bastiji.

Iz Bastije smo se preko hribov odpeljali skozi Oletto v Saint Florent. Par slik pred citadelo, pa naprej po zahodni obali Cap Corsea proti severu.

Naslednji postanek je bil v Nonzi. Majhna vasica, zgrajena na kamnitem robu visoko nad morjem, pod njo pa skoraj 2 km dolga sivo-kamnita plaža. Tako velika je in tako visoko nad njo si, da popolnoma zgubiš občutek za velikost. Ko vidiš spodaj majhne pikice si komaj predstavljaš, da so to dejansko kopalci.
Nad vasjo dominira velik kamnit stolp, v katerem je urejena trgovinica s spominki in razstava fotografij podvodnega življenja.

Stolpi Korzike

Okrog celotnega otoka so na vseh pomembnejših rtih ali priobalnih grebenih in vzpetinah postavljeni mogočni kamniti stolpi. Wikipedija jih našteje 92, naj pa bi jih bilo več kot sto. Pravijo jim Genovski stolpi, ker so bili bojda zgrajeni v časih, ko je Korziki vladala Genova.

V času, ko so bili stolpi v uporabi, je v vsakem stolpu živela posatka šestih stražarjev.

Glavni namen stolpov je bil z ognjem signalizirati morebiten napad piratov ali drugih vsiljivcev na Korziko. Danes je večina stolpv v ruševinah, vsi pa predstavljajo kulturno dediščino Korzike.

Iz Nonze smo se peljali dalje na sever, mimo mlina na veter, do najsevernejše točke otoka, do koder se pač da po cesti. Obvezno skupinsko slikanje, potem pa nazaj v kamp.

 

 

 


Naprej: Pot čez puščavo v Calvi>>>

 
© 2006 MrTn crazy designs. Valid CSS & HTML.