NiBlog - Mrtnovo spletno smetišče

Send e-mail

Search

SiteMap

Home

Last 5

Top 5

Info

Bonifaccio

<<<Col de Bavella, Zonza in Porto Vecchio      Nazaj na začetek       Parc aventure>>>   

Naslednji dan smo se odpravili v Bonifaccio, mesto na skrajnem jugu otoka. Mesto leži na visokem apnenčastem klifu in je obdano z mogočnim obzidjem.

Klif ima na južni strani približno 70 metrov visoko neprehodno steno, na dolčenih mestih celo previsno. V steno so vklesane Aragonove stopnice, katere naj bi po legendi v eni noči izklesal španski kralj Aragon, ko je oblegal mesto.

Na zahodni in severni strani se pod mestom nahaja zaliv, podoben fjordu, ki predstavlja odlično pristanišče, hkrati pa zapira dostop do mesta s celine.

Edini dostop je tako z vzhodne strani, kjer pa sovražniku pot zapre več deset metrov visoko obzidje.

Najprej smo se ustavili v pristanišču, od koder smo se odpeljali z ladjico na krožno vožnjo do bližnjih zalivčkov, v podzemno jamo in okrog mesta. Že prej smo izvedeli, da imajo motoristi na vožnjo z ladjico popust in izkazalo se je za resnico.
Zakaj? Ker je za ostale v ceno vračunana PARKIRNINA, za motoriste pa je le ta zastonj. Zato le čelado v roke, ko greste po karte za ladjico in peljali se boste za dva evra ceneje po osebi :-)

Morje je tu fenomenalno čisto, zalivčki, v katere te peljejo, pa so kot iz pravljice.

Dež in morje sta v apnenčaste stene vklesala več podzemnih jam, posebnost pa je jama, ki je dostopna z ladjico. Vhod je komaj dovolj širok in kapitan mora počakati ustrezen val, da se z njim zapelje v jamo ali iz nje. Zelo so spretni. Tej jami se je nekoč v pradavnini vdrl strop in sedaj vanjo z zgornje strani sveti sonce, luknja v stropu pa ima (približno) obliko Korzike. Zanimivo. Nato ladjica zapelje na južno stran Bonifaccia. Te pečine preprosto morate videti z morske strani.

Po povratku v pristanišče smo osedlali motorje in se zapeljali v mesto. Avtor knjige »Alps and beyond« pravi, "naj motorista ne premamijo parkirišča v pristanišču, pač pa naj se zapelje skozi velika kamnita vrata v mesto samo, ker bo zagotovo našel parkirišče". To lahko potrdim iz prve roke.

Mesto je živahno staro obmorsko mestece, z ozkimi ulicami, premnogimi trgovinami restavracijami in še čim.

Močno priporočam »Platte de Charcuterie« v lokalčku La Piazzetta. Obiskovalec se lahko spusti po Aragonovih stopnicah, vendar se je vsaj meni zdelo 3,5 EUR preveč za to, da grem peš po štengah. Ne rečem, če bi bilo nazaj dvigalo :-).

Povratek je potekal po drugi poti. Če si na višini 5 metrov nad morjem in greš v kamp, ki je na 60 metrih nadmorske, je za motorista edina logična pot čez 1200 m visok prelaz. Vračali smo se preko Sotte, Levia, Zonze, pa čez dva prelaza, Col de Bacino in (spet) Col de Bavella.


Naprej:  Parc aventure>>>

 
© 2006 MrTn crazy designs. Valid CSS & HTML.