NiBlog - Mrtnovo spletno smetišče

Send e-mail

Search

SiteMap

Home

Last 5

Top 5

Info

Bivaki

Bivak imenujemo improvizirano prebivališče, namenjeno zaščiti pred vremenskimi neprilikami (dežjem, snegom, vetrom, mrazom,...), ki je obič..ajno namenjeno prenočevanju. Bivak postavimo z uporabo predmetov in snovi, katere imamo s sabo oziroma jih najdemo v naravi.

Najpogostejša vrsta taborniškega bivaka je bivak iz šotorskih kril (šotork), povezanih z vrvjo. Lahko pa uporabimo tudi naravne materiale.

Dooooolg bivak

Klasičen taborniški bivak je sestavljen iz šotorskih kril, katere skozi za to namenjene kovinske odprtine "sešijemo" z uporabo vrvice.  Nato ga spredaj, zadaj in v spojih šotork podpremo s palicami in zaklinamo s klini. Spredaj in zadaj napnemo vrv, zadnjo stran pa pogosto zapremo s še eno šotorko.

Običajno postavljamo bivak iz petih šotork - štiri za streho in eno za zadnjo steno. V takem bivaku prespi vod petih tabornikov.

Bivak na sliki pa je bil postavljen kot primer dooooolgega bivaka ob petdesetletnici našega društva.

Zimski bivak - Jelovica pozimi

Prenočevanje v naravi pozimi, v snegu, v gozdu, je lahko še poseben izziv. Takega smo se lotili tudi mi. Na pohodnem taboru čez Jelovico smo potovali iz selške strani iz Rudnega preko Rovtarice in po severnih obronkih Jelovice v Koroško Belo. V tem času smo bivakirali dvakrat.

Prvi večer smo postavili bivak v obliki šotora. Na levi sliki vidimo pritrditev slemena.

Zaradi lažjega prenašanja smo se odločili za uporabo plastičnih cerad. Urejen bivak se vidi na desni sliki. Povem pa vam: če je zunaj -15 stopinj Celcija, nikoli ne spite samo pod cerado!!!

Snežna luknja

Za drugo noč smo se odločili pripaviti si bolj toplo prenočišče. Sneg je bil povsem neprimeren za iglu, pa tudi za kopanje snežne luknje, zato smo se odločili za drugačen pristop.

Debele snežene stene, čez nosilna konstrukcija, pa cerada in 15 cm soipkega snega. Notri pa 15 cm smrečja in tako nizek strop, da smo se v bivak plazili, ker se ni dalo postaviti niti na vse štiri. Toplota je zagotovljena ;-).

 

Tri stene iz pršiča. Ker nič ne nosijo, je tudi v "steni" lesena konstrukcija.
Čez stene pridejo prečke.

V bivak smrekove iglice, na streho pa  veje, da bodo nosile snežno odejo.

 

Tanjše vejice zahotovijo dodatno nosilnost...

 

...potem ko vse skupaj pokrijemo s cerado in zasujemo s snegom.

 

Spredaj se bivak zapira s cerado.

 

Takole pa izgleda odprt.

 

Prostora ni veliko, je pa toplo.

 

In tako je zjutraj,
ko odstraniš streho.

 
© 2006 MrTn crazy designs. Valid CSS & HTML.