NiBlog - Mrtnovo spletno smetišče

Send e-mail

Search

SiteMap

Home

Last 5

Top 5

Info

Primeri pionirskih objektov

Tu sem se odločil zbrati nekaj zanimivih pionirskih objektov, pri katerih smo sodelovali člani RSK in ponekod tudi jaz osebno. Na podstraneh boste našli primere, urejene po skupinah. Pa začnimo z ...

Bivaki

Bivak imenujemo improvizirano prebivališče, namenjeno zaščiti pred vremenskimi neprilikami (dežjem, snegom, vetrom, mrazom,...), ki je običajno namenjeno prenočevanju. Bivak postavimo z uporabo predmetov in snovi, katere imamo s sabo oziroma jih najdemo v naravi.

Najpogostejša vrsta taborniškega bivaka je bivak iz šotorskih kril (šotork), povezanih z vrvjo. Lahko pa uporabimo tudi naravne materiale.

Namen pričujoče podstrani ni predstaviti vse mogoče in nemogoče bivake, pač pa le prikazati nekaj zanimivih primerov. 

Višina vhoda dopušča normalno vožnjo z avtomobilom.Vhodi

so pomemben del tabora. Z vhodom običajno vizuelno (in včasih tudi fizično) ločimo ozemlje, ki je del tabora od okolice. Vhod pa poleg razmejitve vsebuje tudi estetsko komponento. Lep vhod v tabor je zato ponos taborečih. 

Spodaj si lahko ogledate nekaj primerov:

Večni ogenj

Značilnost slovenskih taborov je večni ogenj. To je ogenj, ki se ga prižge ob začetku tabora ali ob prihodu izmene in mora goreti do konca tabora.

Ogenj je potrebno stražiti noč in dan, ognjišče mora biti zaščiteno pred dežjem, koristno pa je tudi, da je ognjišče lepo urejeno in da straži omogoča udobno bivanje ob njem in hkrati pregled nad taborom. V sklopu ognjišča se običajno uredi tudi prostor za drva.

 
© 2006 MrTn crazy designs. Valid CSS & HTML.