NiBlog - Mrtnovo spletno smetišče

Send e-mail

Search

SiteMap

Home

Last 5

Top 5

Info

Korte in Restonica

<<<Gremo v Korte, korziške ceste      Nazaj na začetek      Izlet po okolici in lokalna hrana>>>

Korte so starodavno mesto v srcu Korzike. Bile so prestolnica v tistih štirinajstih letih, kolikor je bila Korzika samostojna. V mestu je zanimiv muzej, nad njim na skali kraljuje citadela. Mesto se nahaja na stičišču večih dolin, zato je zanimivo izhodišče za razne izlete, bodisi peš, s kolesom ali motorjem.

Med najbolj poznanimi je dolina Restonike, strma ledeniška dolina s čudovito reko, visokimi hribi in ledeniškimi jezeri na koncu.

Za tri noči, kolikor smo jih preživeli v Kortah, smo se namestili ravno v tej dolini, v kampu Tuani, kakih 6km od Kort. Kamp se nahaja tik ob reki, v starem borovem gozdu. Med gigantskimi balvani, ki jih je med zadnjo ledeno dobo ledenik prinesel od kdo ve kje, se sem ter tja najde zaplata trave ali peska, kamor lahko postaviš motor in šotor. Spodaj pa bistra voda, veliki tolmuni, primerni za kopanje. Lepo!

                  

Restonica

Prvega od dveh celih dni, ki smo jih preživeli tukaj, smo porabili za izlet naprej po dolini Restonike. Zapeljali smo se do parkirišča na koncu doline, od tam pa smo šli kako uro peš do ledeniškega jezera Lac de Melo. Pot do jezera je dokaj lepo urejena, na njej pa polno ljudi. Dejansko več časa stojiš kot hodiš, ker pred kakšnim ozkim delom poti čakaš razne pametne primadone, ki so se podale na pot v šolenčkih s petkami.

Kake 20 minut od parkirišča smo prišli do nekakšne kamnite kočure, za katero se je izkazalo, da je gostilna.
Zadeva je neverjetna! Stara kamnita pastirska kočura, pokrita z plastičnimi valovitkami, pločevino in ne vem še čim. Okoli bajte se prosto paseta osel in mula, na terasicah pa pod nekaj raztrganimi senčniki stoji nekaj miz in klopi. Cenik je sestavljen iz nekaj starih desk, popisanih z barvo.

                    

Notranjst je še bolj nora. Skozi kočuro je speljan potoček, ki teče v nekak zbiralnik, koder se hladijo pločevinke. Kar je vode viška, se pač preliva čez pregrado in naprej skozi hišo. Notri star na pol polomljen štedilnik, razstavljen plinski bojler, odprto kurišče, izpod stropa pa visijo suhomesnate dobrote.

               

Za štedilnikom je stari ata, ki ti skuha kavo, jo zalije s sveže kuhanim mlekom z štedilnika in postreže v skodelicah za puding. Za štiri kave dobiš eno samo žličko. Pa saj več jih tako ne rabiš, sladkor dobiš le v škatli na deski, ki predstavlja šank. Poglejte si slike! Noro!

Jezero je pač kot vsa ledeniška jezera. majhno in mrzlo, voda pa zelo čista. Za nazaj grede smo odkrili "težko" smer, ki je bila skoraj prazna. Navkljub Majini boleči nogi in poškodovanemu supergu smo bili po drugi poti hitrejši. Kar Korzičani označijo za "težko" smer je za Slovenceljne zgolj sprehod :-).

 

Korte

Popoldne smo se odpravili v mesto. Z Majo sva šla naprej, ker sva si želela ogledati muzej in citadelo.

Citadela v Kortah je utrdba, zgrajena na mogočni skali nad mestom. Ima več krogov obrambe in prav lahko si predstavljam, da je bila v času pred sodobnim topništvom praktično neosvojliva. V trdnjavo pelje eno samo zavito stopnišče, ki napadalcem ne nudi nobene zaščite. Notri je obiskovalcem dostopna ječa, nekdanja kuhinja, nekaj prostorov, ogledati pa si je moč tudi starinska stranišča "na štrbunk", kjer so neželene substance preprosto padale čez rob obzidja. Prav tako trdnjava nudi lep razgled po okolici.

Korte so bile prestolnica Korziške republike, ki je v osemnajstem stoletju obstajala 14 let. Samostojnost so si izborili pod vodstvom Pasquala Paolija, ki je postal predsednik republike.

V tistem času so Korte dobile tudi univerzo, ki pa je bila po prihodu Francozov ukinjena. Ponovno je bila ustanovljena šele v 80 letih dvajsetega stoletja, tako da so Korte sedaj tudi univerzitetno mesto. Univerza se imenuje po Pasqualu Paoliju, v čast katerega na trgu sredi mesta stoji bronast spomenik. Mimogrede, okrog tega spomenika je narejeno parkirišče za motorje.


Naprej: Izlet po okolici in lokalna hrana>>>

 
© 2006 MrTn crazy designs. Valid CSS & HTML.